czwartek, 13 października 2011

Curry z dyni i bakłażana

Zasmakowaliśmy w curry, i nie ma chyba nic lepszego na jesienną pluchę niż rozgrzewające curry z dyni i bakłażana. Oryginalny przepis znajduje się u Bei klik

Składniki:
6 bardzo głodnych osób

ok. 1/2 kg dyni (można więcej)
2 bakłażany
2 czerwone cebule
1 litr przecieru pomidorowego własnego wyrobu lub kupnego
1/2 szklanki mleczka kokosowego

1 łyżka pasty curry (użyliśmy czerwonej)
2 łyżeczki startego imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki ziaren gorczycy
2-3 ząbki wyciśniętego czosnku
sól i pieprz do smaku



Bakłażana pokroić, posolić i odstawić aby się wypłakał na ok. 30 minut. Wodę odlać, bakłażana pokroić w kostkę. Dynię obrać i pokroić w kostkę.

Cebulą cienko pokroić i zeszklić na oliwie, dodać przyprawy bez czosnku. Czosnek wciskamy gdy finiszujemy z potrawą, aby uniknąć zgorzknienia. Wrzucić bakłażana i dynię. Zalać przecierem pomidorowym i dokładnie wymieszać. Pozostawić na na ogniu ok. 30 minut aż warzywa zmiękną. Gdy potrawa jest gotowa dodać mleczko kokosowe i wcisnąć czosnek, wymieszać i zachwycać się smakiem:)

My do curry zrobiliśmy pulpety mięsne, które zostały wcześniej ugotowane. Dodaliśmy je do potrawy na koniec. Pulpety doprawiliśmy rozgniecioną szczyptą kuminu i łyżką kolendry (na 0,7 kg mięsa), i to był strzał w dziesiątkę.

1 komentarz:

  1. Juz tak dawno u Was nie bylam, ale to curry to chyba wyczulam szostym zmyslem. ;) Fantastyczne. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu.