Składniki:
Porcja dla dwóch osób
pojedyncza pierś kurczęcia przygotowana wg tego przepisu
kilka liści sałaty
mały pomidor
ogórek gruntowy
oliwki
kilka rzodkiewek
czerwona cebula pokrojona w półtalarki i sparzona
kilka łyżek ziaren słonecznika
sos
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka z czubkiem miodu
1 łyżeczka z czubkiem musztardy
Warzywa oczywiście umyć. Sałatę porwać, a resztę warzyw pokroić.
Przygotować sos mieszając wszystkie składniki trzepaczką lub blenderem, do uzyskania kremowej konsystencji. Połowę sosu dodajemy do sałaty z ogórkiem i mieszamy delikatnie. Sałatę nakładamy na talerze, następnie rozrzucamy artystycznie resztę warzyw i piersi kurczaka. Posypujemy ziarnami słonecznika i polewamy resztą sosu. Oczywiście co do warzyw można eksperymentować.
O, salatka jak caly obiad. Czemu nie? :) Biore w ciemno.
OdpowiedzUsuń