Zupa krem ze szparagów
Składniki:
6 porcji
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kieliszek dobrego białego pół wytrawnego wina
0k. 1 1/2 l wywaru lub wody
3 pęczki białych szparagów (ok. 1kg)
1/2 szklanki śmietany kremówki (im tłustsza tym lepiej)
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
uprażone migdały
kawałki wędzonego łososia
główki szparagowe
koperek
Masło roztopić i zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać pokrojony czosnek. Wrzucić obrane i pokrojone szparagi (zdrewniałe końcówki oczywiście odłamać). Dodać wywar, wino i dusić. Kilka główek szparagowych po ugotowaniu wyciągnąć na talerz (główki są delikatniejsze i gotują się szybciej)- będą służyły do ozdoby. Gdy pozostałe szparagi staną się miękkie należy je zmiksować. Niestety jeśli chodzi o szparagi to miksowanie nie wystarczy, należy jeszcze je przecisnąć przez sitko. My wlaliśmy zupę na sitko i blendowaliśmy aż cała przeleciała, dzięki temu zupa nie ma włókien i jest aksamitna.
Na koniec dodać śmietanę, jeśli jest to śmietana 30% to nie trzeba jej już hartować, w innym przypadku lepiej ją zabezpieczyć przed zważeniem. Do szparagów idealnie pasuje gałka muszkatołowa, należy jednak uważać aby nie zdominować smaku szparagów. Dosolić i dopieprzyć do smaku. Podawać przyozdobioną kawałkami łososia, prażonymi migdałami i główkami szparagów, całość posypać koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu.