Składniki:
Spód
ciasto francuskie
Farsz
naręcze botwinki (ok. 20 szt. małych botwinek lub 10 większych)
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
szczypta kminu rzymskiego zgniecionego w moździerzu na pył (kumin)
sól, pieprz świeżo mielony, szczypta chilli
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
do polania z wierzchu
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
20 dag startego żółtego sera
1 jajo
sól, pieprz świeżo mielony, szczypta chilli
Botwinkę dokładnie umyć i drobno pokroić. Jeśli buraczki są większe, powinno zacząć się od nich, czyli po obraniu drobno pokroić, następnie wrzucić na rozgrzane masło. W czasie gdy buraczki się smażą pokroić resztę botwinki i dorzucić do usmażonych buraczków. Gdy ilość się zminimalizuje trzykrotnie, dorzucić drobno pokrojony czosnek, posolić, popieprzyć i dodać szczyptę kuminu i chilli. Do uduszonej botwinki dodać śmietanę, zamieszać i wylać do formy wyłożonej ciastem francuskim.
Teraz tylko zetrzeć ser, dodać śmietanę i jajko. Dodać przyprawy, wymieszać i wylać na farsz.
Zapiekać aż się zrumieni. My piekliśmy ok. 15 minut w nagrzanym na 180 stopni piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu.