![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQz7vbMJAogn5XiJKN4te821gnxu74jnE4js6GecJ9xfQ6rbPJVajQUhkTkG_JixG3OG1gcWWChuLxDdM5R7EZHVYxCOni7m3GYglbmkS6K4FQHzZ20f39OriJTkRil1JXJbca4dk7zhUc/s1600/2.jpg)
Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki cukru
30 dag masła
2 łyżka gęstej śmietany
3 żółtka
Wierzch
1 puszka (400g) masy krówkowej
1 słoik (300g) powideł śliwkowych
200 g migdałów lub więcej:)
wiórki czekoladowe do posypania
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqr75jTd8Z2UDy5Szvk-FkXZ_2OBpGujltFSwvZLGt_QPXhI_fecwccBzXPPDF6UpbuA8IB2SoyUb5cXgVUKKny6u9Tqk7iqhyphenhyphen6-2E2B9JL2vrWv92TGJsQa8cO1f3FSdEeI2Wi9lS6i1t/s1600/3.jpg)
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i zarabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy przykryte szczelnie do lodówki na 2h (np. włożyć do folii spożywczej). Po schłodzeniu rozwałkować ciasto.
Opcja wałkowania na stolnicy i przenoszenia na blachę okazała się zbyt trudna, dlatego wałkowaliśmy na blasze słoikiem (obsługa wałka też okazała się zbyt trudna). Po równomiernym rozwałkowaniu, ciasto zostało ponakłuwane widelcem w celu uniknięcia bąbli podczas pieczenia. Pieczone tak długo aż się zrumieniło, czyli 15-20 minut w 200 stopniach.
Upieczone i wystudzone ciasto posmarowaliśmy masą krówkową, a następnie powidłami. Posypane grubo migdałami i wiórkami czekoladowymi w celach dekoracyjnych i smakowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu.