Składniki:
blaszka o wym. 22x32
z małymi modyfikacjami wzięte stąd
1 kostka masła (200g)
1 szklanka cukru
2 jajka
2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 5 gałązek rabarbaru pokrojonego na 1 centymetrowe kawałki
Masło roztopić i wsypać cukier, cały czas trzeba pilnować masła, aby się nie ugotowało. Maź przelać do miksera, dodać mąkę, jajka i wymieszać. Gdy się dokładnie wymiesza dodać proszek do pieczenia.
Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem pergaminowym, lub wyłożonej sreberkiem:) Powciskać kawałki rabarbaru w ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na ok. 30 min. Wyznacznikiem tego, że ciasto jest już dobre jest jego złoty kolor.
Uwagi:
Pierwszy raz nam smakowało ciasto rabarbarowe, bo było cienkie i czuć było w nim rabarbar. Do tej pory podstawowym błędem było wciskanie ciasta w małe ale wysokie foremki, gdzie zbyt duża ilość owoców powodowała, że ciasto było zakalcowate, a zbyt mała ilość powodowała, że rabarbar bawił się w berka po foremce... To ciasto jest grubości ok. 1,5 - 2cm, jest pulchne i czuć kwaskowatość rabarbaru:)
Cudo! Wyglada jak ciasto mojej Mamy. :)
OdpowiedzUsuń