Zupa z botwinki tak jak rabarbar to niezaprzeczalne dowody na to, że idzie lato. Można ją jeść na ciepło lub na zimno, z jajkiem lub ziemniakami. Ile upodobań tyle wariantów.
Składniki:
2 litry wywaru z warzywami na kości wieprzowej
1 duży pęczek botwinki
1/2 szklanki śmietany 18%
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka tymianku suszonego lub kilka gałązek świeżego
1 pęczek koperku
1 ząbek czosnku pokrojony
sól i pieprz do smaku
dodatki
- drobno pokrojona rzodkiewka do posypania na wierzch zupy
- młode ziemniaki ugotowane osobno i podane osobno, posypane koperkiem
- jajko ugotowane na twardo
Do wywaru dodać botwinkę pokrojoną drobno, łącznie z buraczkami i pokrojonym czosnkiem. Gdy się ugotuje dodać powoli zahartowaną* śmietanę, ciągle mieszając. Następnie do zupy wrzucamy tymianek i koper. Solimy, pieprzymy, wciskamy sok z cytryny, jeśli jest za mało kwaskowa można dodać więcej soku.
Podajemy z drobno pokrojoną rzodkiewką i zatopionym jajkiem. Na osobnym talerzyku podajemy młode ziemniaki z koperkiem.
*zahartowana śmietana - do szklanki ze śmietaną należy dodać kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszać, w ten sposób ją zahartujemy i zupa nam się nie zwarzy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu.