wtorek, 10 stycznia 2012

Sałatka z szynką parmeńską na gruszce i rukoli

Prosta sałatka, idealna na wiosenne śniadanie zimą. Szynka parmeńska dobrze komponuje się z zarówno z melonem jak i naszą swojską gruszką o czym mało kto wie (my nie wiedzieliśmy, i jest to dla nas odkrycie równe odkryciu kosmosu). Polecamy spróbować, smaki są trójwymiarowe:)

Składniki:
porcja dla 2 osób

2 spore garście rukoli
1/2 ogórka (można zrezygnować)
1/2 gruszki
4 plastry szynki parmeńskiej
2 garście pomidorków koktajlowych
świeżo mielony pieprz

sos*
3 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu



Rukolę wrzucić do miski z wodą i odsączyć na sitku. Czasem rukola jest lekko podwiędła, dobrze wtedy dać jej dłużej popływać w misce, aby nabrała wigoru. W tym czasie można zrobić sos, czyli połączyć składniki i dobrze zabełtać, doprowadzając go do konsystencji kremu.

Odsączoną rukolę wrzucić z powrotem do miski, ale pustej, dodać połowę sosu i delikatnie wymieszać. Rozłożyć na talerzach, na to położyć pokrojonego w kawałki ogórka, następnie cienkie plastry gruszki. Połówkę gruszki należy przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne, dopiero wtedy rozpocząć krojenie wzdłuż na cienkie plastry - układać gwiaździście na sałatce. Na plastry gruszki położyć pokrojone plastry szynki zawinięte w ruloniki. Kolorystycznie i smakowo uzupełnić talerz ćwiartkami pomidorków i posypać świeżo mielonym pieprzem. Pozostałą częścią sosu pochlapać artystycznie po całości.

*Jeśli sos jest za słodki można dodać kilka kropli octu balsamicznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu.