Składniki:
1 ciasto francuskie
1 por
2 cebule
30 dag pieczarek (można 1/2kg, my akurat mieliśmy tylko tyle)
4 jajka
kwaśna śmietana (200 ml)
sól, pieprz
Por, cebulę i pieczarki pokroić w talarki, lub półtalarki. Pieczarki udusić na jednej patelni, a na drugiej zeszklić cebulę i por. Można to zrobić razem, ale dłużej będzie to trwało. Składniki po usmażeniu solimy i pieprzymy do smaku (troszkę należy przesolić i przepieprzyć).
W naczyniu żaroodpornym wyłożyć ciasto francuskie. Usmażone składniki wyłożyć na cieście i zalać śmietaną wymieszaną z jajkami.
Pieczemy odkrytą tartę w piekarniku przez 20-30 min. w 200 stopniach. Dla wzmocnienia smaku można dodać starty żółty ser.
Tarta smakuje podana na ciepło i na zimno. Nam bardziej odpowiada na zimno:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu.