Składniki:
na 3 osoby
1/2 opakowania makaronu spaghetti z pszenicy durum
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 szklanki przecieru pomidorowego
1/2 szklanki oliwek pokrojonych w plasterki
garść uprażonego łuskanego słonecznika
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
szczypta chilli
2 łyżeczki tymianku
sól i pieprz do smaku
garść uprażonego słoneczniku i kilka pokrojonych oliwek do dekoracji
Makaron ugotować w osolonej wodzie, 2 minuty krócej niż na opakowaniu. Odcedzić i z powrotem wrzucić do naczynia, w którym się gotował. W czasie gdy gotuje się makaron wykonać sos.
Rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone ząbki czosnku, aby puściły smak i aromat. Należy pilnować aby się nie przypaliły, gdyż przypalony czosnek gorzknieje. Gdy czosnek się zrumieni wywalić go, a na oliwę wrzucić tuńczyka, przecier pomidorowy, pokrojone oliwki i uprażony słonecznik. Wszystko wymieszać i doprawić. Gdy zacznie bulgotać zdjąć z ognia.
Sos wymieszać dokładnie z ugotowanym makaronem. Podawać posypane uprażonym słonecznikiem i pokrojonymi oliwkami. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu.