Składniki:
porcja dla 2 osób
2 spore garście rukoli
1/2 ogórka (można zrezygnować)
1/2 gruszki
4 plastry szynki parmeńskiej
2 garście pomidorków koktajlowych
świeżo mielony pieprz
sos*
3 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
Rukolę wrzucić do miski z wodą i odsączyć na sitku. Czasem rukola jest lekko podwiędła, dobrze wtedy dać jej dłużej popływać w misce, aby nabrała wigoru. W tym czasie można zrobić sos, czyli połączyć składniki i dobrze zabełtać, doprowadzając go do konsystencji kremu.
Odsączoną rukolę wrzucić z powrotem do miski, ale pustej, dodać połowę sosu i delikatnie wymieszać. Rozłożyć na talerzach, na to położyć pokrojonego w kawałki ogórka, następnie cienkie plastry gruszki. Połówkę gruszki należy przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne, dopiero wtedy rozpocząć krojenie wzdłuż na cienkie plastry - układać gwiaździście na sałatce. Na plastry gruszki położyć pokrojone plastry szynki zawinięte w ruloniki. Kolorystycznie i smakowo uzupełnić talerz ćwiartkami pomidorków i posypać świeżo mielonym pieprzem. Pozostałą częścią sosu pochlapać artystycznie po całości.
*Jeśli sos jest za słodki można dodać kilka kropli octu balsamicznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu.