Składniki:
porcja dla 2 osób
1 duże jabłko lub 2 mniejsze (użyliśmy 2 jabłek)
1 jajko
1 łyżka cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka zsiadłego mleka, kefiru lub jogurtu ( użyliśmy kefiru)
1/2 szklanki otrąb
1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cynamon i cukier puder do posypania
Jabłka umyć i pokroić cienko. Polecamy kroić na pół, połówkę na pół i tak do uzyskania cienkich plastrów. Nie obieraliśmy jabłek bo szkoda nam było skórki (a także dlatego, że były zbyt twarde).
Utrzeć jajko z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mleko (lub kefir, lub jogurt) i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i oczywiście wymieszać. Jabłka dajemy na samym końcu i delikatnie łączymy z resztą.
Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor. Przed podaniem warto posypać cukrem pudrem i cynamonem. Racuchy są godne polecenia:)
* Jabłka są kwaśne i twarde.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu.